شرکت تعاونی چیست؟ نام این نوع شرکت را به عنوان یکی از انواع اصلی شرکت در قوانین ایران شنیدهاید. اما باید این را بگوییم که این شرکت با سایر شرکتها تفاوتهای بسیاری دارد. از همین رو نیز لازم است تا در هنگام تاسیس اینشرکت و همین طور در هنگام قرارداد و مواجهه با آن لازم است تا از قوانین و جزئیات این نوع شرکت به خوبی اطلاع داشته باشیم تا از حقوق قانونی خود در این زمینه به بهترین شکل دفاع کنیم. اما این نوع شرکت چه قواعد و قوانینی دارد؟
در ادامه این مقاله از موسسه حقوقی حسن زاده قصد داریم تا به بررسی این موضوع که شرکت تعاونی چیست بپردازیم و همین طور موارد حقوقی که در رابطه با این شرکت باید حتما در نظر بگیریم را در اختیار شما قرار خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
ماهیت شرکت تعاونی چیست؟ تفاوت آن با سایر شرکتها
در پاسخ به اینکه شرکت تعاونی چیست باید این را بگوییم سهامداران این نوع از شرکت زیر اشخاص حقیقی هستند. بنابراین اشخاص حقوقی نمیتوانند سهامدار این شرکت باشند. تفاوت اصلی این نوع شرکت با سایر شرکتها این است که سهامداران براسا یک انتفاع مشترک گرد هم جمع شدهاند . همچنین حق رای نیز در این شرکتها متفاوت است. به این صورت که هر سهامدار فارغ از اینکه چه میزان از سهام شرکت را در اختیار دارد در زمان حق رای همه سهامداران با هم یکسان هستند . در واقع همه افراد به یک اندازه در تصمیمگیریهای شرکت نقش دارند.
ارتباط با موسسه حقوقی حسن زاده |
انواع شرکت تعاونی براساس زمینه فعالیت
اکنون قرار است بگوییم که انواع شرکت تعاونی چیست . به طور کلی در قانون با توجه به نوع فعالیتهایی که میتواند در شرکتهای تعاونی انجام شود به چندین دسته کلی تقسیم میشوند. این شرکتها عبارتند از کشاورزی، صیادی، مشاغل آرزاد، صنایع دستی، آموزشگاهی ، مسکن و اعتبار و کار که هر کدام در زمینه خاصی فعالیت دارند . اما بیشتر شرکتهای تعاونی که تاسیس میشوند در گروه شرکتهای تعاونی کار قرار دارند.
عضویت در شرکت تعاونی
اکنون که دانستیم شرکت تعاونی چیست لازم است تا به این مورد هم بپردازیم که اعضای این شرکت بر چه اساس در کنار یکدیگر قرار میگیرند. هر کدام از شرکتهای تعاونی در اساسنامه خود معمولا شرایط و قوانینی را برای اعضای این شرکت مشخص میکنند و شرایطی را برای تایید صلاحیت آنها در اساسنامه قید میکنند. از طرفی در این نوع شرکت نیز عضویت هر یک از اعضا مالک بخشی از سهام شرکت خواهند بود.
قوانین حقوقی مربوط به شرکت تعاونی
در رابطه با اینکه قوانین شرکت تعاونی چیست لازم است اشاره کنیم که علاوه بر مواردی که در قانون تجارت به عنوان قوانین مربوط به شرکتها مشخص میشود در این نوع از شرکت اداره تعاون به عنوان نهاد ناظر بر عملکرد این نوع از شرکتها نیز قوانینی را در رابطه با آنها تعیین کرده است. بنابراین لازم است تا در این نوع از شرکتها علاوه بر قانون شرکتهای عادی قوانین اداره تعاون را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
اساسنامه و اسناد در شرکت تعاونی و اداره تعاون
از دیگر مواردی که باید در رابطه با اینکه شرکت تعاونی چیست بدانیم نحوه تنظیم اساسنامه و مدارک این نوع شرکت است. به طور کلی هر گونه اساسنامه و مدارک در شرکت تعاونی باید توسط اداره تعاون مورد تایید قرار گیرد. همچنین در مجامع این نوع شرکت نیز لازم است تا کارشناس اداره تعاون برای تایید و تصویب مصوبات حضور داشته باشد. بنابراین اساسنامه و همین طور صورتجلسهها در این نوع از شرکت زمانی دارای اعتبار قانونی خواهند بود که تایید اداره تعاون را دریافت نماید. همین طور لازم است تا نسخهای از تمام این مدارک در اختیار اداره تعاون قرار داده شود و سهامداران میتوانند جهت اطلاع از حقوق قانونی خود برای دریافت آن از طریق اداره تعاون نیز اقدام کنند.
دعاوی در شرکت تعاونی چیست
در شرکتهای نعاونی نیز مانند هر یک از دیگر شرکتها ممکن است اختلافاتی پیش آید و منجر به شکایت و طرح دعوا شود. رد این رابطه لازم است تا این را در نظر داشته باشید که اگر دعوا بین اعضا و سهامداران باشد طبق قوانین این نوع از شرکتها اداره تعاون به عنوان دارور این دعوا تعیین میشود و در صورت عدم انجام توافق شکایت در مراجع قضایی اتفاق میافتد. اما در زمانی که طرفین دعوا شرکت تعاونی و شخص ثالث باشد نیز است تا برای رسیدگی به این مشکل به طور مستقیم از طریق مراجع قضایی و دادگاههای حقوقی و کیفری اقدام شود.
نتیجهگیری
در پاسخ به این سوال که شرکت تعاونی چیست باید بگوییم که این نوع شرکت یکی از انواع مهم شرکتها در قانون تجارت میباشد که علاوه بر اداره مالیات و همین طور ثبت شرکتها زیر نظر اداره تعاون نیز میباشد و در کنار قوانین تجارت باید از قوانین این نهاد نیز تبعیت کند.
ما در موسسه حقوقی حسن زاده با وکلایی متخصص در زمانه انواع شرکتها در کنار شما هستیم تا مشاوره دقیق در دعاوی مربوط به این نوع از شرکت بتوانید به بهترین شکل از منافع خود دفاع نمایید . شما برای مشاوره میتوانید همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل کنید.
این مقالات را از دست ندهید: